Yaz Aylarında Beslenme
- Editör: hedza - Çarşamba, Temmuz, 2017
Kışın alınan fazla kiloların verilmeye çalışıldığı bu günlerde artan sıcaklıkların da etkisi ile beslenmemize daha da dikkat etmemiz gerekmekte.Bebek,çocuk,yaşlı,hamile ve kronik hastalıkları olan kişilerde aşırı terleme,nefes darlığı,tansiyon düzensizliği,besin zehirlenmeleri gibi sağlık sorunlarına artış görülmekte.Tüm bu olumsuzluklardan korunabilmek için yaz aylarında dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz.
Bu dönemde en sık karşılaştığımız sıkıntı yetersiz sıvı alımıdır.Günlük ter,nefes,idrer ve gaita ile kaybedilen sıvının yerine konması için 2 litre su içilmesi ve aralarda ayrıca iyi bir kalsiyum ve B vitamini kaynağı olan ayran,mineralli su,soda(tansiyon sorunu yok ise),ev yapımı şekersiz soğuk çay,taze meyve suları,prebiyotiklerden zengin kefir, bitki çayları içilebilir.Yoğun enerji alımına neden olan kremalı kahveler,şeker içeriği yüksek hazır meyve suları,gazlı içecekler tercih edilmemelidir.
Yaz döneminde öğün sayımıza dikkat etmeliyiz.En az 4-5 öğün beslenmeliyiz. Metabolizmanın hızlanması ve yağ depolanmasını önlemek için 3 ana ve en az 2 ara öğün almak gerekmektedir. Günlerin uzamasıyla birlikte gün içinde farkedilmeden atıştırma alışkanlıkları,geç yenen akşam yemekleri,öğün atlama yaz döneminde kilo alımına neden olabilir.Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlamak dengeli beslenmenin en önemli basamağıdır.Tahıllı ekmek ile yapılan bir tost veya sandviç,yoğurt-meyve-yulaf karışımları-süt ve meyve ,sebzeli bir omlet güne iyi başlamamızı sağlarlar.
Ara öğünlerde meyve tüketmek ihtiyacımız olan eneji,lif,vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılar.Önemli olan porsiyon kontrolüdür.Meyveler istediğimiz kadar alabileceğimiz gıdalar grubunda değildir.Örneğin 1 orta boy şeftali veya 3 adet taze kayısı veya 10 adet çilek veya 12 adet kiraz veya 3 mürdüm eriği veya 1/8 orta boy karpuz veya kavun 1 porsiyon meyve demektir.Günlük 3-4 porsiyon meyve yeterli olacaktır.Şeker hassasiyeti olan kişilerin meyveyi tek başına diil de süt grubu gidalarla alması kan şekerinin ani yükselmesini önlemektedir.
Akşam yemeklerini 19.30-20.00 gibi tüketmek gerekir.Her öğün az da olsa protein ve kızartılmadan hazırlanmış sebze yemeği ve yoğurt veya yoğurtlu bir salata çeşidi mükemmel bir akşam öğünü olabilir.
Örneğin
1 dilim somon ile hazırlanmış salata +1 porsiyon meyve
1 su bardağı haşlanmış kuru baklagil(salata içinde) veya yemek olarak+4 kaşık bulgur pilavı
2 adet ızgara köfte + salata+cacık+5-6 yemek kaşığı sebze yemeği
Gece boyunca ise sadece su,şekersiz içecekler ve salatalık,yeşillik grubu sınırsız alınabilir.
Dıyetisyen Burcu GÖKCE