Revizyon Ameliyatı Ne Demektir ?
- Editör: hedza - Pazartesi, Kasım, 2018
Günümüzde obezite ameliyatlarından sonra revizyon ameliyatlarını daha sık duymaya başladık. Revizyon İngilizce ‘’revision’’ dan gelmektedir. Revizyon ameliyatlarının Türkçe karşılığı düzeltme, düzenleme ameliyatları olarak çevrilebilir. Adından da görüldüğü gibi, önce bir ameliyat yapılmış olmalı ve yapılan ameliyat ya başarısız ,yetersiz olmalı ya da bir komplikasyona sebebiyet vermeli. İşte bu durumlarda düzeltme veya düzenleme amacıyla tekrar ameliyat ediliyor ise bu ameliyatların genel adına revizyon ameliyatı deniyor.
Revizyon ameliyatları sadece bir ameliyatı tanımlamaz. Sorun her hastada farklı olacağı için revizyon ameliyatları da birbirinden farklıdır. Hastanın ne için revizyon ameliyatı olması gerektiği ve hekimin bu sorun karşısında nasıl bir tedavi planı yaparak hastayı ameliyata alacağı çok önemlidir. Çünkü revizyon ameliyatları ilk ameliyattan daha zor daha karmaşık ve teknik olarak daha riskli ameliyatlardır. Hekimin deneyiminin en ön plana çıktığı girişimlerdir. Çünkü daha önce orijinal yapının kesmen veya tamamen değiştirildiği bir girişim yapılmıştır ve bu nedenle anatomi bilinenden farklıdır. Diğer yandan geçirilmiş ameliyata bağlı ileri derecede yapışıklıklar oluşmuştur ve revizyon ameliyatı sırasında bu yapışıklıklar hep bir problem hatta bir risk olarak karşımıza çıkar. Yapışıklıklar bağırsaklar gibi organların yerlerinde değişiklikler yapabilir. Ameliyat sırasında cerrah yapışıklıklar nedeniyle ameliyat edeceği alana ulaşamayabilir ve hatta bazen yapışıklıklar o kadar fazla olabilir ki cerrah organı tanıyamayabilir. Bu yapışıklıkların birbirinden ayrılması için yapılan işlemler organ yaralanmasına neden olabilir. Bu nedenle hekimin deneyimli olması çok ama çok önemlidir.
REVİZYON AMELİYATI ÖNCESİ BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİNİ BİLMEK ŞART
Revizyon ameliyatlarının bir diğer önemli aşaması revizyonun nasıl yapılacağıdır. Daha önce tüp mide ameliyatı olmuş fakat ameliyat sonrası yeterince kilo verememiş yada tekrar kilo almış hastaya ne ameliyatı yapılacağına doğru bir şekilde karar vermek zordur. Cerrah ve hasta hatta hasta yakınları ameliyat öncesi bir araya gelip şu sorulara cevap bulmalıdır :
– Hasta neden yeterli veya hedeflenen kiloya ulaşamadı ?
– İlk ameliyattaki cerrahi teknikte sorun mu vardı ?
– İlk ameliyatı yapan cerrah kimdi ve deneyimi nasıldı ?
– Hasta ne kadar kilo verdi ve ne kadar geri aldı ?
– İlk ameliyattan sonra hastanın yeme alışkanlığı ve yemek yeme miktarı nasıl değişti ve şimdi beslenme alışkanlığı nasıl ?
– Alkol veya karbonhidrat alımı gibi bir sorun nedeniyle mi kilo verilemedi veya tekrar alındı ?
– Hasta ameliyat sonrası iyi bir diyet programına alındı mı ? Alındıysa hasta bunları düzenli uyguladı mı ?
– Hasta spor programına alındı mı ve hasta bunları uyguladı mı ?
– Hastada psikolojik açıdan sorun var mı ? İlaç kullanıyor mu?
– Hastada ilk ameliyat sonrası başarısızlığa neden olacak hormonal bir bozukluk var mı ?
– İlk ameliyatta hastaya doğru bir obezite ameliyatı yapıldı mı ?
– Şu anki midenin hacmi nasıl ve mide fundusu duruyor mu ?
– Daha önceki ameliyatta bağırsaklara müdahale edilmiş mi ?
Bu sorular hastaya göre artırılarak nedenlerin ortaya konması gerekir. Tüm nedenleri belirledikten sonra sorunu çözecek doğru ameliyat yöntemine ulaşmak mümkün olacaktır. Bu nedenle revizyon ameliyatlarını bir satranç oyununa benzetebiliriz. Doğru hamle yapmak başarıyı getirecektir.
Revizyon ameliyatlarında konu o kadar geniş ve sorular o kadar çok ki…
Revizyon ameliyatlarına neden gereksinim duyuluyor?
Neden ilk ameliyat yetersiz kalıyor?
Nerede hatalar yapılıyor, revizyon ameliyatları kimlere gerekir?
Riskleri nedir ve çözüm için neler yapılabilir?
Bunları bölüm bölüm anlatacağım.
—
Prof. Dr.
Haluk Recai Ünalp
Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı
Obezite ve Diyabet Cerrahisi
0505 2211683