SADİ-S İngilizce olarak singleanastomosisduodeno-ileal bypass withsleevegastrectomy yazısının baş harfleridir. Yani tüp mide + Tek anastomoz ile duodeno-ileal bypass yapılmasıdır.
SADI-S ameliyatı bir tüp mide uygulamasına ilaveten, midenin hemen çıkışındaki ince bağırsağı (duodenum) kapatıp (switch) daha aşağıdaki ince bağırsak kısmını mide çıkışındaki duodenum kısmıyla ağızlaştırmayı içerir.
Bu ameliyat kapalı yöntemle (laparoskopik) yapılabilir. Küçük bir mide poşu oluşturmak için klasik yöntemle tüp mide ameliyatı yapılır. Mide hacmi küçültülür ama mide hacmi klasik tüp mideden daha geniştir. Daha sonra, piloru (mide çıkışını) koruyacak şekilde duodenum özel aletlerle kesilir ve kapatılır. İnce ve kalın bağırsakların birleştiği yerden itibaren sayarak 250 (değişebilir) işaretlenir ve duodenuma doğru çekilerek bir duodenum-ince bağırsak anastomozu yapılır. Bu nedenle, besin yaklaşık 2.5 metrelik ortak kanaldan emilir. Böylece hem midenin gıda hacmi düşürülmüş olur (tüp mide) hem de alınan gıdaların emilimi sınırlanmış olur (duodenum-bağırsak anastomozu).
Bir obezite cerrahi tekniği olan SADI-S, tek bir anastomoz ile yapılan duodenal switch (şartelleme, kapatma) türüdür. Bu ameliyatla, bir yandan tüp mide oluşturulduğu için alınan gıda oranı azaltılır (gıda alımına kısıtlayıcı yaklaşım), diğer yandan emilim yapılabilecek ince bağırsağın bir kısmını devre dışı bıraktığı için (gıdanın emilimini kısıtlayıcı yaklaşım) alınan gıdaların emilmesi azalır.
- Hastalar hayatı boyunca vitamin takviyeleri (A, D, E, K ve mineraller) almak gerekebilir.
- Sık sık kontrol ve takipgereklirir.
- Safra kesesinde şişkinlik olabilir ve safra kesesinde taş gelişimi riski normalden daha fazladır.
- Cerrahi riskler diğer obezite teknikleri ile benzerdir. (bağırsak delinmesi, anastomoz kaçağı, enfeksiyon, apse, venöztromboz ve pulmoneremboli veya uzun vadede bağırsak tıkanıklığı gibi).
- Diyabet, hiperlipidemi, uyku apnesi ve hipertansiyon gibi obeziteye eşlik eden hastalıkları kontrol altına alır.
- Duodenalswitchameliyatlarından farkı tek bir anastomoz ile uygulanmasıdır.
- Pilor korunduğu için damping sendromu görülmez.
- Pilor korunduğu için diğer ameliyatlara göre diyet daha iyi tolere edilir.
Prof. Dr. Haluk Recai ÜNALP 1963 yılında Merzifon’da doğdu.1987 yılında Ankara GATA Tıp Fakültesinden mezun oldu.
1987- 1990 yılına kadar Keşan 4. Piyade Tümeninde Başhekimlik ve Sağlık Şube Müdürlüğü yaptı 2015 Yılında ise Profesör ünvanını almıştır.
İstanbul İrtibat: +90 (544) 422 32 04
İzmir İrtibat: +90 (544) 422 32 03
Tel: +90 (232) 422 32 02
Eposta: info@halukunalp.com
Lokasyon: Haritaya Gözat