Vücut Kitle Endeksinizi (BKİ) hesapladıktan sonra aşağıdan hangi alanda olduğunuzu kontrol ediniz.
*10-25 kilo fazlası olan ancak diyet ile kilo veremeyen hastalara
*30 ve daha fazla kilosu olan ve bu nedenle obezite cerrahisi gereken hastalarda eğer hastadaki riskler nedeniyle cerrahi girişim yapılamıyorsa.
*Vucut kitle indeksi çok yüksek olan bu nedenle ameliyat öncesi bir miktar kilo vermesi istenen hastalara yani cerrahinin risklerinin azaltılması amaçlandığında.
*Nadir olmakla birlikte balon intoleransı (balon çıkartılır)
*Balonun delinmesi (bu durumda idrardan metilen mavisi gelir, idrar mavi renk alır. Bu durumda balon çıkartılır)
Mide balonu uygulaması cerrahi bir girişim olmaması ve sağlıklı bir diyet ve egzersizle birleştirildiğinde kilo verimini desteklemesi açısından farklı gruplardaki hastaların tercih ettiği yardımcı yöntemlerin başında gelmektedir.
Balon uygulamasından hemen sonra birincil hedefimiz doğru beslenme tercihleri ile midenizin kasılarak bu yabancı cismi atmaya çalışırken size yaşattığı bulantı kusma , kramp gibi yan etkileri en aza indirgemektir. Bu etkileri medikal tedavi ile olabildiğince azaltmakla birlikte doğru besin tercihleri sizi çok daha rahatlatacak ve motivasyonunuzun düşmesini engelleyecektir.
Balonun takıldığı ilk gün açık sıvı diye adlandırdığımız tanesiz ve sulu gıdalar alınmalı.Süt, ayran, bitki çayı, kefir ya da yağsız haşlanmış hafif limon sıkılmış berrak et ya da tavuk suyu içebilirsiniz. 2-3-4. günler ; evde et suyu ile pişirdiğiniz tüm çorbaları blendırdan geçirdikten sonra 1 öğünde 300 cc yi geçmemek kaydı ile içebilirsiniz.
5-6-7. günler püre kıvamı gıdaları tüketmeye başlayabilirsiniz. Etli sebze yemeklerini püre haline getirdikten sonra yoğurt ile yiyebilirsiniz.
1.Hafta itibariyle Katı gıdalara geçiş yapabilirsiniz. Günlük ortalama 1200 kalorilik bir diyet sınırlaması hem kilo vermenizi hem de halsiz kalmadan sağlıklı kilo vermenizi sağlayacaktır.
*Herhangi bir öğün sonrası kusma olduğunda bir sonraki iki öğününüzde sıvı gıda tüketmelisiniz.
*Balon dönemini kendinizi eğitmek için verilen bir süre olarak görmeli ve bu dönemde gıda kısıtlaması yapmayı,porsiyon küçültmeyi , yavaş yemeyi öğrenmeyi hedeflemelisiniz.
*En önemli konu ise davranış değişikliği sağlayarak kilo alımına neden olan yeme alışkanlıklarının yerine doğru beslenme alışkanlıkları geliştirmelisiniz
*Daha az ve yavaş yemek için öğünler sırasında sıvı tüketmemeli her lokmadan sonra 1 dakikalık bir ara vermeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
*Herhangi bir öğünden sonra ikinci defa yemek için küçük atıştırmalıklar dahi olsa en az iki saat süre geçmesini beklemelisiniz.
*İçeceklerinize şeker eklemekten kaçınmalısınız
*Öğünlerinizi yemek masasında ve süresi 30 dakikayı geçmeyecek şekilde yemelisiniz.
Prof. Dr. Haluk Recai ÜNALP 1963 yılında Merzifon’da doğdu.1987 yılında Ankara GATA Tıp Fakültesinden mezun oldu.
1987- 1990 yılına kadar Keşan 4. Piyade Tümeninde Başhekimlik ve Sağlık Şube Müdürlüğü yaptı 2015 Yılında ise Profesör ünvanını almıştır.
İstanbul İrtibat: +90 (544) 422 32 04
İzmir İrtibat: +90 (544) 422 32 03
Tel: +90 (232) 422 32 02
Eposta: info@halukunalp.com
Lokasyon: Haritaya Gözat