Mide Balonu | Prof. Dr. Haluk Ünalp

Mide Balonu

Vücut Kitle Endeksinizi  (BKİ) hesapladıktan sonra aşağıdan hangi alanda olduğunuzu kontrol ediniz.

MİDE BALONU NEDİR ?

Mide balonu uygulaması cerrahi bir girişim değildir. Bu uygulamada özel bir balon kullanılmaktadır ve mide içine yerleştirilen bu balonun içi 400-700 cc arasındaki sıvı veya hava ile şişirilir. Balonun mide içinde kapladığı alan mide hacmini azaltmakta ve bu nedenle gıda alım oranı düşmektedir.

mide balonu ameliyatı

NASIL UYGULANIR ?

Uygulama endoskopik olarak yapılmaktadır. Endoskopi uygulamalarında olduğu gibi, hasta kısa süreli olarak uyutulur. Bu nedenle hasta uygulamayı hissetmez, acı duymaz, bulantı ve kusma olmaz. İşlem süresi yaklaşık 10-15 dakikadır.

HASTANEDE NE KADAR KALACAĞIM ?

Bu işlemden sonra hastalar 4-5 saat gözetim altında tutulmakta ve hastanede yatması gerekmemektedir.

UYGULAMA SONRASI NELER OLABİLİR ?

Mide içine yerleştirilen bu balonu yabancı cisim olarak değerlendirip balona karşı midede bir reaksiyon oluşabilir.Yani mide kasılıp gevşeyerek bunu atmaya çalışabilir. Bu nedenle herkesde olmasa da uygulamadan sonra 2-3 gün süreyle bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Bunlar: - Bulantı, - Kusma ve - Kramp tarzı ağrılardır. Bu şikayetler genellikle geçicidir ve birkaç gün sonra azalarak geçmektedir. Bu şikayetlerin tedavisi için cerrahi girişime gerek yoktur. Tıbbi tedaviler ve beslenme yönteminin düzenlenmesi yeterli olmaktadır.

BALON NE KADAR KALACAK ?

Balon yaklaşık 3-6 ay mide içinde tutulur ve yeni bir endoskopik girişim ile çıkarılır.

NE KADAR KİLO VEREBİLİRİM ?

Bu 6 aylık balon uygulaması ile hastaların fazla kilolarının %25-85’ini kaybetmesi beklenir. Bu orandaki kilo kaybı başarılı bir uygulama sonucu olarak kabul edilir.

KİLO KAYBINI SADECE BALON MU SAĞLAYACAK ?

Hayır. Uygulama sonrası hastanın kilo vermesini sağlamak için kalori kısıtlaması yapılmalıdır (günlük 1000-1200 KCal). Kalori kısıtlaması yanı sıra kilo kaybının kalıcı olabilmesi için hastaların yaşam tarzının değiştirilmesi de oldukça önemlidir.

BALON İLE 6 AYDA YETERLİ KİLO VEREMEZSEM, BANA TEKRAR BALON TAKILABİLİR Mİ ?

Altı aylık balon uygulamasından sonra, yeterli ve arzulanan kadar kilo kaybına ulaşılamaz ise tekrar balon takılabilir. Bu şekilde balon uygulamasının tekrarlanması gerekirse, hastaların midesinin 1 ay kadar dinlendirilmesi önerilir. Bunun dışında ileri bir zamanda tekrar kilo alırsanız balon beklenmeden tekrar uygulanabilir.

BALON KİMLERE UYGULANIYOR ?

 

*10-25 kilo fazlası olan ancak diyet ile kilo veremeyen hastalara
*30 ve daha fazla kilosu olan ve bu nedenle obezite cerrahisi gereken hastalarda eğer hastadaki riskler nedeniyle cerrahi girişim yapılamıyorsa.
*Vucut kitle indeksi çok yüksek olan bu nedenle ameliyat öncesi bir miktar kilo vermesi istenen hastalara yani cerrahinin risklerinin azaltılması amaçlandığında.

 

RİSKLERİ NEDİR ? (Komplikasyonları)

*Nadir olmakla birlikte balon intoleransı (balon çıkartılır)
*Balonun delinmesi (bu durumda idrardan metilen mavisi gelir, idrar mavi renk alır. Bu durumda balon çıkartılır)

 

MİDE BALONU SONRASI BESLENME NASIL OLACAK ?

Mide balonu uygulaması cerrahi bir girişim olmaması ve sağlıklı bir diyet ve egzersizle birleştirildiğinde kilo verimini desteklemesi açısından farklı gruplardaki hastaların tercih ettiği yardımcı yöntemlerin başında gelmektedir.
Balon uygulamasından hemen sonra birincil hedefimiz doğru beslenme tercihleri ile midenizin kasılarak bu yabancı cismi atmaya çalışırken size yaşattığı bulantı kusma , kramp gibi yan etkileri en aza indirgemektir. Bu etkileri medikal tedavi ile olabildiğince azaltmakla birlikte doğru besin tercihleri sizi çok daha rahatlatacak ve motivasyonunuzun düşmesini engelleyecektir.
Balonun takıldığı ilk gün açık sıvı diye adlandırdığımız tanesiz ve sulu gıdalar alınmalı.Süt, ayran, bitki çayı, kefir ya da yağsız haşlanmış hafif limon sıkılmış berrak et ya da tavuk suyu içebilirsiniz. 2-3-4. günler ; evde et suyu ile pişirdiğiniz tüm çorbaları blendırdan geçirdikten sonra 1 öğünde 300 cc yi geçmemek kaydı ile içebilirsiniz.
5-6-7. günler püre kıvamı gıdaları tüketmeye başlayabilirsiniz. Etli sebze yemeklerini püre haline getirdikten sonra yoğurt ile yiyebilirsiniz.
1.Hafta itibariyle Katı gıdalara geçiş yapabilirsiniz. Günlük ortalama 1200 kalorilik bir diyet sınırlaması hem kilo vermenizi hem de halsiz kalmadan sağlıklı kilo vermenizi sağlayacaktır.
*Herhangi bir öğün sonrası kusma olduğunda bir sonraki iki öğününüzde sıvı gıda tüketmelisiniz.
*Balon dönemini kendinizi eğitmek için verilen bir süre olarak görmeli ve bu dönemde gıda kısıtlaması yapmayı,porsiyon küçültmeyi , yavaş yemeyi öğrenmeyi hedeflemelisiniz.
*En önemli konu ise davranış değişikliği sağlayarak kilo alımına neden olan yeme alışkanlıklarının yerine doğru beslenme alışkanlıkları geliştirmelisiniz
*Daha az ve yavaş yemek için öğünler sırasında sıvı tüketmemeli her lokmadan sonra 1 dakikalık bir ara vermeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
*Herhangi bir öğünden sonra ikinci defa yemek için küçük atıştırmalıklar dahi olsa en az iki saat süre geçmesini beklemelisiniz.
*İçeceklerinize şeker eklemekten kaçınmalısınız
*Öğünlerinizi yemek masasında ve süresi 30 dakikayı geçmeyecek şekilde yemelisiniz.