✓ Diyetisyeniniz ile vücut analizi yapılmalı,ideal ağırlığınızı belirlemelisiniz.Kendinizi iyi hissettiğiniz ve koruyabildiğiniz kilo sizin için doğru ağırlıktır.
✓ Danışmanlık alma imkanınız yoksa hedefleri kısa dönem için yapmalısınız.Örneğin 86 kiloda iseniz İlk hedefinizin 80 kilo,sonrası ise 79 daha sonra ise 75 kg olmalıdır.
✓ Genel olarak gün içerisinde kilo almanıza neden olan yeme alışkanlıklarınızı belirlemelisiniz.(sürekli atıştırmak,fazla şekerli içecek tüketmek,hızlı yemek vb)
✓ Tüm yediklerinizi miktarlarıyla,hangi zamanda yediğinizi not alın.
✓ Kahvaltı,öğle akşam yemeği saatleriniz belirli olsun.Öğün aralarında enerjisi, yağ oranı düşük,su oranı,proteini ve posası yüksek gıdalar tercih etmelisiniz.
Örneğin;
Yumurta
Az yağlı peynir
Omega 3 den zengin balıklar(somon,sardalye,ton balığı)
Kurubaklagiller(nohut,fasulye,mercimek vb)
Az yağlı peynir
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Brokoli,lahana,kabak,salatalık,havuç,pırasa
Tahıllar(kepek,yulaf ,tahıllı ekmekle r,bulgur,tam tahıllı makarna,esmer pirinç)
Çilek,elma,portakal,kiraz,kivi
Bu gıdalardan gün içerisinde tüketmek sizi tok tutar.Kalorisi çok düşük olan sebzeler,süt grubu gıdalar ve meyveleri ara öğünlerde tercih edebiİirsiniz. Gün içerisinde 3 ara ve en az 2 ara öğün alarak aç kalmadan kilo vermek mümkün.Kabuklu kuru yemişler (badem,fındık,ceviz) enerji değeri yüksek olduğu için önerilen miktarlarda tüketmeye özen gösterin.
✓ Çok açlık duyduğunuz zamanlarda ana öğüne salata ve çorba ila başlayın.Yeşil yapraklı sebzeler,domates,salatalık, biber gibi çok düşük kalorili sebzeleri çiğnemek uzun zaman alır.Midede hacim kaplayarak ana öğünde daha az yemenizi sağlarlar.
✓ Günlük 2-2,5 litre su içmek sağlığımızı korumada ve kilo vermede son derece önemlidir.
Su iştahı bastırır.Gereksiz kalori alımının önüne geçer.Vücut ısısını düzenler ve toksinlerin atılmasını sağlar.Yemeklerden 30 dakika önce ve sonra içilmelidir.
✓ Hacimsel olarak yer kaplamayan,lif oranı düşük ama enerji olarak çok yoğun olan atıştırmalık gıdaları satın almamalı ve günlük yaşam alanlarımızda bulundurmamalıyız.Unutulmamalı ki satın alınan her gıda tüketilir.
✓ Gün içerisinde aktiviteyi arttırmak çok önemlidir.Harcanan enerji artmadığında istenilen yağ kaybına ulaşmak zordur.En sevdiğiniz,sizi rahatlatan aktiviteler haftada 3-4 gün yapılmalıdır.Açık havada yürüyüş,bisiklete binmek,zumba,dans etmek vb.
Prof. Dr. Haluk Recai ÜNALP 1963 yılında Merzifon’da doğdu.1987 yılında Ankara GATA Tıp Fakültesinden mezun oldu.
1987- 1990 yılına kadar Keşan 4. Piyade Tümeninde Başhekimlik ve Sağlık Şube Müdürlüğü yaptı 2015 Yılında ise Profesör ünvanını almıştır.
İstanbul İrtibat: +90 (544) 422 32 04
İzmir İrtibat: +90 (544) 422 32 03
Tel: +90 (232) 422 32 02
Eposta: info@halukunalp.com
Lokasyon: Haritaya Gözat