Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Aldım : Revizyon Ameliyatı İstiyorum !

  • Editör: hedza - Salı, Aralık, 2018

Obezite cerrahisi sonrası tekrar kilo alınması veya ameliyattan sonra yeterli kilo veilememesi revizyon ameliyatını gerektirebilir. Revizyon ameliyatlarına karar verilmeden önce en önemli konu hastanın neden kilo aldığını veya ilk ameliyatta nerede başarısızlık olduğunun belirlenmesidir. Tüp mide ameliyatlarının gerekip gerekmediği, gerekiyor ise hangi yöntemle düzeltme ameliyatının yapılacağını konularında böylece bir ön fikrimiz olur.

Tüp mide ameliyatlarından sonra hastaların bir kısmının ulaştığı kiloyu koruyamadıklarını, tekrar kilo aldıklarını bilmekteyiz. Ülkeden ülkeye değişik rakamlar bildirilmiş ise de tüp mide ameliyatları sonrası tekrar kilo alma oranı % 20-30 gibidir. Yani tüp mide ameliyatı olmuş her 5 hastadan biri veya  daha sinir bozucu olarak her 3 hastadan biri obezite hastalığına tekrar yakalanır. Tekrar ile alma dönemi genellikle ameliyatın 3. Yılından sonra görülmeye başlanır. Hastaların daha erken kilo alışlarının nedeni genellikle cerrahi teknik sorunlara bağlıdır. Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo almanın nedenlerini şöyle özetleyebiliriz :

  • Yetersiz cerrahi :
    • Tüp mide ameliyatı sırasında cerrahın midenin fundus denilen bölümünnü tamamen çıkartması gerekir. Fundus denilen bölüm açlık hormonunun salındığı alandır. Bu bölüm tam çıkarılamaz ise açlık hissi kaybolmaz.
    • Tüp mide ameliyatı sırasında mide hacmi geniş bırakılır ise tokluk uyarısı için hastanın daha fazla yemek yemesi gerekecektir. Yetersiz kilo vermenin veya sonradan tekrar kilo almanın nedenlerinden olan bu durumu hasta kolayca anlayabilir. Ameliyat öncesine yakın yemek yediğini söyleyen hastada bu genişlemiş veya geniş bırakılmış mideden şüphe edilmelidir. Mide hacminin geniş bırakıldığından şüphe ediliyorsa hastaya bir endoskopi yapmak ve/veya skopi ile mide hacmini görüntülemek faydalı olacaktır.
    • Midenin ameliyattan sonra bir miktar genişlemesi normaldir. Ancak çok genişlemesi veya kum saati görünümü cerrahi tekniğe bağlı olabilir.

 

  • Doğru ameliyat tercihinde bulunmamak
    • Tüp mide ameliyatı sonrası hekim hastanın neden kilo aldığını veya neden yeterince veremediğini sorgulamalıdır. Kişiden kişiye farketse de, Kaba bir deyim ile tüp mide ameliyatından sonra hastalar kendi ağırlığının ancak %30 unu verirler. Örneğin 100 kilo ile ameliyat olan hastanın ortalama ulaşacağı değer 70 kilo civarıdır. Bu oran göz önüne alındığında daha yüksek kilosu olan hastalar için tüp mide ameliyatı bazen yetersiz kalır. Örneğin 180 kiloluk bir hastayı tüp mide yapmakla o hastadan 60-70 kilo kaybettirebiliriz. Bu şekilde hastanın 110-120 kiloya inmesi beklenir. Bu sonuç hastayı tatmin etmeyebilir ve yetersiz cerrahi sanılabilir. Oysa  tüp mide ameliyatının kapasitesi bellidir. Tabii bu söylediğim rakamlar ortalama beklenti rakamıdır. Metabolizma herkezde farklı olduğu için verilen kilo oranları da kişiden kişiye değişir. Bu nedenle net bir rakam vermediğimi söylemek zorundayım. Ameliyatla sonrası yaşantınıza spor eklerseniz verilen kilo oranı artacaktır. Sonuç olarak herkese kapasitesi belirli olan tüp mide ameliyatını yapmak başarısızlığın nedeni olabilir. Çok sayıda obezite ameliyatı yöntemi var. Her hasta için en uygun obezite cerrahisini belirlemek, o hastaya özel ameliyatı yapmak gerekir.

 

  • Uyumsuz hasta
    • Tüp mide ameliyatı sonrası hastaların mutlaka yaşam tarzını ameliyata uygun değiştirmesi ve eski yeme alışkanlıklarını terk etmesi gereklidir. Hasta zayıfladığıda bu ulaştığı noktanın kalıcı olması için olmazsa olmaz kuralı budur. Tüp mideliyim kilo almam dememek gerekir. Çünkü obezitenin mekaniği çok basittir : aldığınız kalori ve harcadığın kalori sizin gelecekte tekrar kilo alıp almayacağınızı belirler. Tüp mide ameliyatı sonrası  tekrar kilo alamayanlar veya yeterince kilo veremeyenlerin neredeyse hepsinin eski yeme alışkanlıklarını devam ettirdiğini görürüz. Yüksek kalorili atıştırmalar, yatmaya yakın yemek yemeler, hareketsiz yaşam hasta için risktir.

 

  • Karbonhidrat sevgisi:
    • Özellikle karbonhidrat sevgisi yani şekerli gıdalara olan düşkünlük tekrar kilo almanın zeminini hazırlar. Daha kötüsü şekerli gıdaların tüketilmesi halinde pankreas daha fazla insülin üretir ve birkaç saat içinde kan şekeri azalır. Böylece hasta tekrar şekerli gıda almak zorunda kalır. Her gıda alışta alınan kalori artar. Bu kısır döngüyü kırmak için hastanın karbonhidrattan uzak durmayı öğrenmesi gerekir.

 

  • Alkol :
    • Yüksek oranda alkol alma alışkanlığı varsa kilo almak neredeyse kaçınılmazdır. Bir gram alkolde 7 kalori vardır. Yüksek doz alkol alımı ile yüksek doz kalori alınır ve vücut yüksek doz kaloriyi yağ olarak depo eder.

 

  • Kalori harcamamak, sedanter yaşam tarzı
    • Hastaların önemli kısmı maalesef tüp mide ameliyatının zayıflamak için yeterli olduğunu düşünmektedir. Ameliyattan sonra yeme oranı düşer ve alınan kalori azalır ancak harcanan kalorinin de bu dönemde dengelenmesi gerekir. Biz hastalarımıza mutlaka günlük aktivitelerine ilave olarak yürüyüşler yapmasını istiyoruz. Bu sadece verilen kiloların korunması için değil, aynı zamanda yaşama enerjisinin ve yaşam kondüsyonunun artması içindir.

 

Tüp mide ameliyatı sonrası hangi revizyon ameliyatı yapılacak ?

 

Başarısız tüp mide ameliyatları sonrası revizyon seçenekler çok fazladır. Bu seçeneklerden bir kısmı aşağıdadır :

  • Tüp mideden tekrar tüp mideye revizyon
  • Tüp mideden RY gastrik bypass ameliyatına revizyon
  • Tüp mideden mini gastrik bypass ameliyatına revizyon
  • Tüp mideden SADİ-S ameliyatına  revizyon
  • Tüp mideden Duodenal Switch ameliyatına  revizyon
  • Tüp mideden Transit bipartisyon ameliyatına  revizyon
  • Tüp mideden Entero-enterostomi ameliyatlarına revizyon

 

Görüldüğü gibi başarısız tüp mide ameliyatları sonrası revizyon seçenekleri çok fazladır. Ancak hangi revizyon tipinin hangi hasta için en doğrusu olacağını belirlemek amacıyla hastanın hekime uyumu, hekimin de  deneyimi şarttır. Revizyon ameliyatlarının sağlayacağı avantaj ve dezavantajları tek tek yazacağım.