Tüp Mide Sonrası Revizyon Ameliyatında Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Editör: hedza - Çarşamba, Kasım, 2018

TÜP MİDE SONRASI REVİZYON AMELİYATINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

Revizyon ameliyatının gerektiği hastalarda revizyon ameliyatı öncesi cevaplandırılması gereken en önemli soru ilk ameliyat sonrası tekrar kilo alımının veya ilk ameliyat sonrası yeterli kilo verememenin nedenlerinin ne olduğudur. Hastalardan şu soruların cevabi öğrenilmelidir :

  • İlk ameliyatı kim yaptı ve ameliyat sırasında veya sonrasında sorun yaşandı mı ?
  • İlk ameliyata kaç kilo ile girdiniz. Şimdi kaç kilosunuz ?
  • VKİ kaça düştü ?
  • Beslenme durumunuz nasıl ? Ameliyat öncesi, ameliyat sonrası ve şu an için beslenme miktarında değişiklik var mı ?
  • Beslenme alışkanlığınız nasıl ? kaç öğün yemek yiyorsunuz, sizi doyuran yemek miktarı ne kadar ?
  • Alkol bağımlılığınız var mı ?
  • Şekerli gıdalara bağımlılığınız var mı ?
  • Spor yapabiliyor musunuz ?
  • Kilo artışı olmaya başladığında diyetisyen takibine girebildiniz mi ?
  • Daha önce başka bir ameliyat geçirdiniz mi ?
  • Harmonal bozukluk var mı ?
  • Hasta hekim ve diyetisyen arasında uyum sorunu var mı ?

 

Eğer hastada yoğun alkol alımı alışkanlığı varsa veya karbonhidrat sevgisine engel olamıyor ise tüp mide ameliyatından sonra revizyon ameliyatında tekrar tüp mide yapmak revizyon ameliyatının başarısız olacağına işaret eder. Bu türlü hastalara emilimi kısıtlayıcı işlem / ameliyat yapmak daha doğru olacaktır. Örneğin tüp mide ameliyatının revizyonu için gastrik bypass veya mini gastrik bypass seçeneklerin kullanılabilir.

Eğer metabolik etkisi de bir avantaj sağlayacak ise transit bipartisyon ameliyatı iyi bir seçenektir. Elbette bu ameliyatları yaparken ameliyatlı midenin son durumunun iyice ortaya konması gerekir. Çok genişlemiş, fundus kısmı ilk ameliyatta yeterince çıkarılmamış veya kum saati görünümünce bir cerrahi geçirip üst kısmı ileri derecede genişlemiş bir mide yapısı varda bunlara da müdahale edilip düzeltilmesi gerekir. Dolayısı ile bu tür ameliyatların çok iyi planlanması kaçınılmaz bir zarurettir.
Başarısız tüp mide ameliyatını takiben revizyon ameliyatını yaptıktan sonra eğer bir başarısızlık daha olursa ikinci bir revizyon ameliyatını yapabilmek çok zordur. Bu nedenle revizyon ameliyatının kusursuz olması gerekir. Her ameliyat karın içinde yapışıklıklara neden olur. Dokular dokulara, organlar organlara veya dokular organlara yapışarak ameliyat yapımını zorlaştırır ve ameliyat riskini artırırlar. Daha önce ameliyat yapılmış bir batın içine yapılacak diğer ameliyatlar için hekimin deneyimli olması çok önemlidir. Hem ameliyatın yapılabilmesi hem de komplikasyon oluşmadan (kanama gibi) ameliyatın tamamlanabilmesi için ilk şart hekimin deneyimidir.

Başarısız tüp mide ameliyatı sonrası revizyon ameliyatı sırasında karşılaşılacak ilk tehlike, karnın içini şişirmek için girilen malzemelerin (veres iğnesi veya trokar) o bölgedeki yapışık organ veya dokuları yaralama / delme riskidir. Hekimin kamerayı nereden gireceği bu nedenle çok önemlidir. Bu dönemde hekim de karın içini göremez. Hekim kamera girişinde mutlaka yaralanma olup olmadığını iyice araştırmalıdır. Eğer ilk malzeme girişinde bir yaralanma olmuş ise bunun da düzelmesi için deneyim gerekir. Yani sadece ameliyatı yapma bilgisi değil, ameliyat sırasında oluşabilecek sorunları da çözecek kadar bilgi / deneyim gerekir.

Daha önce işlem yapılmış mideyi küçültmeye yönelik girişim sırasında diğer bir sorun, işlem yapılmış midenin dokusunun travmatize olmuş olmasıdır. Yani doku hasarlıdır. Bu dokuyu kullanarak teni bir dikiş hattı oluşturmak da ameliyat veya ameliyat sonrası hastanın riskini artırır.
Eğer tüp mide ameliyatının düzeltilmesi sonrası emilim kısıtlayışı bir ince barsak işlemi de yapılacak ise bu işlemin ince bağırsağın neresine yapılması gerektiği de ayrıca hesaplanmalıdır. Eğer çok yukarı seviyelere işlem yapılırsa, emilim için kullanılacak barsak uzun kalır ve hasta yeterli kilo veremez. Aksine çok aşağı seviyelere yapılırsa bu kez hastada emilim eksiklikleri ve isal ortaya çıkabilir. Bu nedenle barsak işleminin hangi seviyeye yapılacağının ameliyat sırasında iyi ve titiz bir çalışma ile ve tek tek ölçerek belirlenmesi gerekir.
Revizyon ameliyatlarının sonrasında hastaların beslenme programı ve takip yöntemleri de yapılan revizyon ameliyatlarına göre değişir. Bunu ayrı bir konu halinde yazacağım.

Prof. Dr. Haluk Recai Ünalp
Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı
Obezite ve Diyabet Cerrahisi