Sağlıklı Yaşam ve Beslenme

  • Editör: hedza - Cumartesi, Haziran, 2017

HEDEFİMİZ SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME

 

Sağlıklı yaşam,kişilerin ciddi ve tedavisi zor hastalıklara yakalanmadan hem bedensel,hem ruhsal yönlerden üstün durumda,uzun yıllar zevk alarak yaşamlarını sürdürmeleri demektir.Çok küçük yaşlardan başlayarak oluşan beslenme alışkanlıkları,kişilerin sağlığını belirleyen en önemli etmenlerden birisidir.

Sağlıklı yaşamak için sadece sağlıklı beslenmek yeterli değildir.Aktif bir hayatı benimsemek,egzersiz yapmak,sigara,alkol,çevre kirliliği ve aşırı stresten uzak bir yaşam sürdürülmesi ve huzurlu ve barış içinde yaşanması sağlıklı olmanın koşullarıdır.

 

 

PEKİ BESLENMEK NE DEMEKTİR?

Beslenme; büyümek,vücut işlevlerini gerçekleştirmek ve yaşamı sağlıklı ve mutlu olarak sürdürebilmek amacıyla vücudun yediğimiz gıdalardan yararlanmasıdır.

BESİN ÖĞESİ NE DEMEK?

Yediğimiz ve içtiğimiz tüm gıdalarda bulunan,bir kısmı yapay olarak da üretilebilen,insanların yaşamsal işlevleri için gereksinim duyduğu kimyasal maddelerdir. Öncelikle vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğelerini düzenli almaya özen göstermeliyiz.

 

Besin öğelerini genel olarak 6 başlık altında toplayabiliriz:

 

Proteinler

Yağlar

Karbonhirat

Vitamin

Mineraller

Su

 

Gıdaların iki temel işlevi bulunmaktadır.

 

 

1)Enerji vermek: Yediğimiz ve içtiğimiz gıdalar,vücudun çeşitli işlevlerini yerine getirebilmek ve ısı dengesini sağlayabilmek için yakıt olarak kullanılırlar,yani solunum yoluyla aldığımız oksijen ile yanarak enerji sağlarlar.

2)Vücuda besin öğelerini sağlamak: Bu besin öğeleri olmadan vücudun yeni hücre yapması,büyümesi ve varolan hücreleri onarması mümkün değildir.

 

 

 

Dengeli beslenmeyi sağlayabilmek için yememiz gereken gıdalar 5 grup altında adlandırılmıştır.Her gün düzenli olarak bu 5 besin grubundan yeterli miktarda almalıyız.

 

 

 

 

1.Tahıllar:Buğday,pirinç,bulgur,çavdar,mısır,yulaf vb. ve bunlardan yapılan ekmek,pilav,makarna gibi yiyecekler)

2.Sebze ve Meyveler:Yediğimiz her türlü taze,dondurulmuş,konserve,kurutulmuş metye ve sebzeler ve suları

3.Süt ve Süt ürünleri:İnek,koyun,keçi gibi çeşitli hayvanların sütleri ve bunlardan yapılanpeynir,yoğurt,çökelek,kefir gibi ürünler

 

4.Et,yumurta ve kuru baklagiller:Kuzu,dana,inek,tavuk,hindi,balık gibi etler;tavuk yumurtası;fasulya,nohut,mercimek gibi kuru baklagiller

5.Yağlar ve şekerler:Tereyağı,margarin,ay çiçek yağı,mısırözü yağı,zeytin yağı,hayvan iç yağları;şeker,çikolata,pekmez,bal ve tatlılar

Bariatrik cerrahi geçirmiş kişlerin yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlayabilmek için iyi bir beslenme eğitimi almaları şarttır”.İlk 1 ay özel beslenme dönemi”ni geçirdikten sonra kilo verim hızınıza,kan tahlillerinize,genel sağlık durumunuza göre yeni beslenme düzenininizi DOKTOR KONTROLÜNDE  DİYETİSYENİNİZ ile konuşmalısınız.

 

 

SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİNE GÖZ ATALIM

-Besin öğesi kayıplarını önlemek için satın alma aşamasından,sunuma kadar geçen zamanda çok dikkatli olunmalıdır.

-Son kullanım tarihlerine,ürün bilgisine ve saklama koşullarını dikkatlice okunmalıdır.

-Hemen pişirilecek gıdalar bekletilmeden pişirilmelidir.Kıyma  1-2 gün,tavuk ve parça et ise  Daha sonra kullanılacak et grubu gıdalar ise buzlukta saklanmalı ve çözdürme işlemi buzdolabı kısmında ve 24 saat öncesinde yapılmalıdır.

-Pastörize edilmemiş sütleri ve peynirleri satın almayınız.

-Etlerin görünen yağları çıkartılarak kendi yağları ile pişirilmesi önemlidir Fırında,ızgara,buğulama en sağlıklı pişirme yöntemleridir.

-Etleri yağlı soslar yerine az yağlı mayonez,baharatlar ve sebzeler ile servis edebilirsiniz.

-Salatalarda az zeytinyağı,pancar turşusu,limon ve sırke ve yoğurt ile farklı ve sağlıklı tatlar elde edebilirsiniz.

-Sebzeleri kızartmak yerine yağlı kağıtta cok az sprey yağ ıle fırında pişirebilirsiniz.

-Yemeğe önce protenli gıdalarla başlamalı,sebze,yoğurt ile devam etmeli,en son karbonhidrat içeriği yüksek gıdaları tercih etmelisiniz.

-Yağ,un ve şeker ile hazırlanmış gıdalar yerine taze meyve,kefir,tahıllı ve proteinli barları,proteinden zengin özel beslenme ürünlerini tercih etmelisiniz.

-Günde 6-8 öğün beslenilmesi yeme ataklarının önüne geçerek daha az kalori almanızı sağlayarak kilo kontrolü sağlamaktadır.

-Günlük 1,5-2 litre su içilmesi sağlığın korunması için olmazsa olmazdır. Bariatrik cerrahi sonrası bu miktarlara ulaşabilmek için sürekli yudumlama alışkanlığını kazanmak gerekir.